YourParking parkolásgátló az előtérben, parkoló autól a háttérben, autók, akik parkolóhelyet keresnek

Mennyi időt és energiát fordítunk parkolásra átlagosan? Hogyan csökkenthetjük ezt?

Akinek autója van, az parkol, mégpedig nem is keveset. Egy tanulmány szerint az autók átlagosan az élettartamuk 95%-át álló helyzetben töltik, napi átlag 72 percet futnak mindössze. De nem mindegy hogyan, milyen körülmények között és milyen ráfordításokkal mellett parkoltatjuk gépjárművünket.

Milyen költségek merülhetnek fel, amelyek a parkoláshoz kapcsolódnak?

Parkolási díjak

A legkézenfekvőbb magának a parkolásnak a díja. Ha nem otthon parkolunk, akkor jellemzően az utcán, P+R parkolóban vagy parkolóházban hagyjuk autónkat, ennek a városi környezetben általában költsége van. Budapesten az utcai óránkénti parkolási díjak zónától függően 200, 300, 450 és 600 Ft-ba kerülhetnek. Másik lehetőség a parkolóhely bérlése. Budapesti parkolóházakban viszonylag nagy a szórás, a parkolóház elhelyezkedésétől és a parkoláshoz kapcsolódó szolgáltatásoktól is függ az ár, de nagyjából 60 000 és 120 000 Ft között lehet havonta zárt helyen elhelyezkedő parkolóhelyet bérelni a fővárosban.

YourParking parkolásgátló az előtérben, parkoló autól a háttérben, autók, akik parkolóhelyet keresnek
Milyen költségek merülhetnek fel, amelyek a parkoláshoz kapcsolódnak?

Parkolóhely keresésre fordított idő

 

Zsúfoltabb belvárosi szakaszokon bizony sok időt el lehet vesztegetni parkolóhely keresésével. Egy kaliforniai tanulmány szerint ez átlagosan 14 perc, egy Abu Dhabiról szóló felmérésben a parkolóhelyet keresők majdnem fele úgy nyilatkozott, hogy alkalmanként 15 percet meghaladó időt fordít parkolóhely keresésére. Ha munkanaponként csak egyszer parkolunk otthonunkon kívül, akkor egy hónapban összejöhet több mint 5 óra, amit parkolóhely keresgélésével töltünk, ahelyett, hogy ezt az időt bármi másra fordítanánk.

Fogyasztás

 

Ha lassan közlekedünk, alacsony sebességfokozatban, gyakran megállunk, újra elindulunk, manőverezünk, akkor gépkocsink jellemzően nem az optimális fogyasztási szintjét hozza. Az autók fogyasztási adatai leginkább 50 és 80 km/h sebesség között ideálisak, ennél gyorsabban haladva többet esznek. A nem egyenletes, gyakran változtatott, alacsony sebesség is megnövekedett fogyasztást okozhat, amely eltérő mértékű lehet autótípustól, út- és gumiabroncs állapotoktól függően.

Esetleges pótdíjak

 

Ha véletlenül elnézzük a parkolási zónát, vagy a fizetési kötelezettség idősávját, esetleg lejár parkolásunk, akkor büntetést kell fizetni. Ennek összege szolgáltatófüggő, de Budapesten kerületenként is változhat, jellemzően 10 000 és 15 000 Ft között mozog.

Koccanások, meghúzások

 

A szűk helyre való parkolás nem mindig sikerül mindenkinek. Olykor előfordul, hogy meghúzzák az autónkat, vagy épp mi teszünk kárt más gépjárművében. Az ilyen esetekben fellépő költségek nagyban függnek az elszenvedett vagy éppen okozott kár mértékétől.

Stressz

 

Bár nehéz számszerűsíteni, a stressz komoly hatással lehet életünkre. A szűk helyen való manőverezés, a parkolóhely hiánya, a sok ideig tartó keresgélés, az esetleges bírság vagy koccanás mind olyan faktorok, amelyek növelhetik stressz-szintünket, amely közvetetten befolyással lehet életünkre.

Hogyan csökkenthetjük ezeket a ráfordításokat?

 

A tervezés, mint sok esetben, ebben a kérdésben is kulcsszerepet játszik. De miképpen tudjuk okosan tervezni a parkolásunkat? Leginkább úgy, ha van biztos, időpontra foglalható parkolóhelyünk. Ebben tud segíteni a YourParking okosparkolási megoldása. A YourParking parkolásgátló használata kényelmes. Az alkalmazás segítségével megkereshetjük a hozzánk legközelebbi szabad YourParking parkolásgátlóval védett parkolóhelyet, adott időpontra lefoglalhatjuk azt, és leparkolhatunk. Ezzel elkerülhetjük a hosszas keresgélést és az azzal járó stresszfaktort és a megnövekedett fogyasztást. Az alkalmazás segítségével a parkolásgátlót kiszállás nélkül nyithatjuk, zárhatjuk.

Ha esetleg rendelkezünk saját YourParking parkolásgátlóval, akkor parkolóhelyünket ki is adhatjuk abban az időben, amikor nem ott parkolunk. A felmérések szerint a munkába autóval járók gépjárművei körülbelül 10 órát töltenek a munkahelyi parkolóban, ezen idő alatt az otthoni parkolóhely kihasználatlanul áll. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan spórolhatsz a parkolással, esetleg hogyan keress pénzt parkolóhelyeddel, akkor nézd meg, milyen előnyökkel járnak a YourParking okosparkolási megoldásai.

Források

Megosztás