Carsharing – biztosan szükséged van saját autóra

Carsharing – biztosan szükséged van saját autóra

Carsharing – biztosan szükséged van saját autóra?

Napjaink autózásában egyre több terepet kapnak az okos megoldások, mint amilyen az okosparkolás. De ilyen a carsharing is, vagyis az autómegosztás. Ez egy olyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy autókat béreljenek rövid távú használatra egy applikáció segítségével. Az autók közösségi használata számos előnnyel járhat, különösen azok számára, akik nem használnak napi rendszerességgel autót, vagy akik számára nem lenne gazdaságos saját autót fenntartani. Nézzük meg részletesen, mikor lehet előnyösebb a carsharing használata a saját autó birtoklásához képest?

Melyek lehetnek az autómegosztás előnyei a saját autó fenntartásával szemben?

Ilyen előny a költséghatékonyság. A saját autó fenntartása komoly költségekkel jár. Sokak számára egy autó vásárlása komoly belépési korlátot jelent már önmagában. Ha már van autónk biztosítást, adókat, karbantartást, parkolási költségeket és az üzemanyagköltségeket is állnunk kell, az amortizáció általi értékcsökkenés kockázatát is a tulajdonos viseli. A carsharing esetében csupán az autó tényleges használatáért kell fizetni. Nincs szükség nagyobb kezdeti befektetésre, és elkerülhetőek a fenntartási költségek. Kimutatások szerint manapság Magyarországon 18 000 megtett km-ig valós, kedvezőbb költségű alternatíva lehet a carsharing mint a saját autó birtoklása. Persze ehhez hozzátartozik, hogy a magyar autómegosztó szolgáltatók szinte kizárólag Budapestre koncentrálnak, így elsősorban azoknak lehet ez remek alternatíva, akik főleg a fővárosban vagy annak közvetlen közelében közlekednek. Illetve a szolgáltatás másik problematikája, hogy kényelmetlen lehet abban az esetben, ha a közelünkben éppen nincsen használatba vehető autó.

A saját autó ugyan mindig rendelkezésre áll, de ha nem használjuk gyakran, akkor a parkolás és az állásban töltött idő felesleges költségeket jelenthet. A személyautók nagy része az élettartamának 95%-át parkolva tölti. A carsharing lehetőséget ad arra, hogy csak akkor használjunk autót, amikor valóban szükség van rá, és mindemellett különböző autók közül választhatunk a konkrét, aktuális igényeink szerint.

A magánszemélyek tulajdonában lévő autó használata növeli az autók számát az utakon, ami hozzájárul a közlekedési dugókhoz és a légszennyezéshez. Az autómegosztás csökkentheti az autók számát az utakon, mivel többen osztoznak egy járművön, ami csökkenti a környezeti terhelést, az ökológiai lábnyomot.

Carsharing – biztosan szükséged van saját autóra

Milyen esetekben lehet előnyösebb a carsharing?

Például ritka autóhasználat esetén. Ha valaki csak alkalmanként használ autót, mondjuk hétvégi kirándulásokhoz, bevásárláshoz, ügyintézéshez, akkor a carsharing olcsóbb és praktikusabb lehet. A városi lakosok számára, ahol jól kiépített a tömegközlekedés, a carsharing ideális megoldás lehet, ha időnként van csupán autóra szükségünk. Kiegészíthetjük közlekedési lehetőségeinket azzal, ha csak olyan helyekre járunk autóval, ahova nehezen juthatunk el tömegközlekedéssel, vagy más közlekedési eszközzel. Rövid távú üzleti utak esetén, amikor szükség van autóra, a carsharing kényelmes és költséghatékony alternatívát kínálhat.

Milyen Carsharing megoldások érhetőek el Magyarországon?

A MOL Limo Budapest egyik legnépszerűbb autómegosztó szolgáltatása, amely elektromos és hagyományos meghajtású autókat is kínál. Az autók a város számos pontján elérhetők, és az applikáció segítségével könnyen lefoglalhatók. 2023-ban már több mint 100 000 regisztrált felhasználójuk volt.

A GreenGo szolgáltatása kizárólag elektromos autókat kínál, amelyek környezetbarát alternatívát jelentenek a városi közlekedésben. A GreenGo autói is Budapest számos pontján megtalálhatók. 2022-ben 1300 tonna széndioxid kibocsátást spóroltak meg a magyar utakon.

A Share Now az egyik legnagyobb nemzetközi carsharing szolgáltató, amely 2023-ban megszüntette budapesti jelenlétét, bár 2022-ben már 80 000 regisztrálttal rendelkeztek.

2023-ban a Share Now helyébe lépett a Wigo. Ők 500 autóval látnak el carsharing szolgáltatást Budapesten, illetve a város környékén, és 2024-ben 115 000 regisztrált felhasználóval rendelkeznek.

Napjainkban már mindhárom budapesti carsharing cég autói rendelkeznek dedikált parkolóhellyel a Liszt Ferenc Repülőtér környéki parkolókban. A Mol Limo és a Wigo autóival a reptér Holiday parkolójában, a GreenGo kocsikkal pedig az Airport Hotel parkolójában találhatsz felfestett, a carsharing szolgáltatóknak fenntartott parkolóhelyeket. A GreenGo elektromos járműveit itt 6 töltő segítségével igény szerint fel is töltheted.

A felfestett, dedikált parkolóhelyekhez képest nagyobb védelmet nyújthatnak a jogosulatlan parkolásokkal szemben azok a parkolásgátló megoldások, amelyek fizikálisan is megakadályozzák, hogy illetéktelenek álljanak a kijelölt helyekre. Ezek legújabb generációját az okos parkolásgátlók jelentik, amelyek könnyedén, applikáció segítségével, kiszállás nélkül vezérelhetőek, mint például a YourParking megoldásai.

A carsharing számos előnnyel járhat, különösen azok számára, akik nem használják napi rendszerességgel az autót. Magyarországon két fő szolgáltató is elérhető, amelyek rugalmas és környezetbarát megoldást kínálnak a városi közlekedéshez. Az autómegosztás ideális lehetőség mindazok számára, akik gazdaságosabb és fenntarthatóbb módon szeretnék megoldani közlekedési igényeiket

Források

Megosztás